FREDAG D. 17. MAJ
15:00-17:00 Happy havre + jam Baren / Vinterstuen
16:30-17:30 Rumklang (DK) Stor scene
18:00-19:00 Bal-workshop med Kragetær Hulen
19:30-21:00 Le Winston Band (CA) Store scene
21:30-22:30 Kragetær (DK) Hulen
23:00-00:30 Smag På Dig Selv (DK) Store scene
LØRDAG D. 18. MAJ
11:00-12:00 Yoga Plænen
13:30-14:30 Den glemte spillemand (DK) Vinterstuen
15:00-16:00 Martin Seebergs Loopmania (DK) Hulen
16:30-18:00 FOD + ROD (DK) Store scene
18:00-21:00 Irsk session Vinterstuen
19:00-20:00 Klezmoworkshop Dansepladsen
21:30-22:30 Far (DK) Hulen
23:00-00:30 Klezmofobia (DK) Store scene
SØNDAG D. 19. MAJ
11:00-12:00 Yoga Plænen
12:00-17:00 Magic Sunday Lidt over det hele
17:00-18:30 Carol Supreme (DK) Store scene
18:30-21:30 Irsk session Vinterstuen
19:30-20:30 Tobias Elof og Mathæus Bech (DK) Hulen
21:30-23:00 Twang (DK) Store scene

Se programmet for 2023 på sidste års hjemmeside.

Carol Supreme

Bandets koncert til Ild i Gilden 2023 i fortællerhulen var intet mindre end en fantastisk oplevelse. Derfor skal vi i års høre denne lækkerbisken på vores store scene.

Melodier skrevet med tonerne dikteret af π og jam-hittet Ulbølle Polska er blot to af de mindeværdige produkter der kommet ud af denne musikalske legeplads og eksperimentarium.

Der veksles mellem tonearter midt i melodier og jongleres med musikalske brudstykker der er velkendte for øret. Smilet og det musikalske overskud stråler langt ud over scenen, imens de leverer klassisk nordisk folkemusik krydret med solidt håndværk.

Glæd jer til noget anderledes… igen.

Far

Far er for de feststemte. Mennesket med det levede liv. Sømanden med ar på sjælen og alle der imellem. Far synger og spiller for deres stemmer. Gennem fordrukne sømandsviser og hurtige folkemusik-numre, med inspiration fra nær og fjern, spiller Far og bandet energiske og opløftende hymner på harmonika, klaver, kontrabas, viloin, guitar og trommer. Fars musik sætter gang i baren og lægger op til støvledans på bordene. På trods af at det lyriske univers kan virke meget festligt og febrilsk, så er det også lyden af et lys ude i fremtiden og lyden af, at der også er en skøn dag i morgen.

https://farmusic3.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/watch?v=oqv0k9w2YrM

FOD + ROD

ROD er Danmarks største træf for unge der dyrker folkemusikken og FOD er lillebroren hertil for folkedansere. I virkeligheden er det mange af de samme mennesker, der dukker op til disse træf og derfor samles de også i et programpunkt på Ild i Gilden.

Det årlige ROD-arrangement samler et par hundrede musikere i alderen 15-25 år og har dannet rammen for mange koncerter og grobund for flere bands. Igen i år får de plads på scenen til at vise hvad der blev skabt og opøvet på årets træf.

Nostalgien fra disse træf har også været en god del af inspirationen til at skabe Ild i Gilden.

https://rodfolk.dk/

https://www.youtube.com/watch?v=bGl8pARFHwY

http://fodfidus.dk/

Den glemte spillemand

Hvad stiller man op når en samling 150 år gamle melodier pludselig dumper ned i hænderne på en?

Da et hus i Årslev i 2014 blev solgt som dødsbo ringede lokalhistorisk arkiv til Rune Colin. Der stod nemlig en kasse med noder på loftet. Rune fortæller om sit arbejde med noderne, historien om spillemandens liv i den sidste halvdel af 1800-tallet og hvor langt man egentlig kan nå uden forudgående viden men til gengæld med rå mængder af nysgerrighed. Find dansebenene frem, så fører vi i fællesskab den glemte spillemands melodier ind i nutiden.

Happy havre

Vi åbner baren og der er halv pris på drikke. Kom og nyd en fyraftensøl i godt selskab, og tag gerne instrumentet med, så vi kan få gang i en lille jam imens.

Irsk session

Sidste torsdag i måneden mødes rutinerede irske folkemusikere på Klosterkælderen i Roskilde og spiller den traditionelle Irske Folkemusik. Ført an af George Sorensen, der før har spillet på festivalen i forskellige sammenhæng, kommer en flok og sætter stemningen til øl og hygge.

Hvis du kan spille eller synge musikken selv, skal du endelig tage dit instrument med og bidrage til den gode stemning. Der vil blive serveret et par drikke til de udøvende musikere ved bordet.

Klezmofobia

Klezmofobia blæste ud til folket i 2007 da deres debutalbum Tantz! vandt DMA. I de efterfølgende år er der spillet mange store som små koncerter i de nordiske lande og Tyskland, men også Mexico, Kina, Japan og Svalbard. Koncerterne er energirige og opnår et tæt fællesskab med publikum, ikke mindst ved hjælp af kædedanse med mere.

https://klezmofobia.com/

Klezmoworkshop

Før deres optræden på Ild i Gilden 2024 afholder Klezmofobia en musik- og danseworkshop. Til den efterfølgende koncert, kan man gøre god brug af alt det man netop har lært.

Noder til melodierne som bruges i workshoppen kan findes herunder.

Kragetær

Kragetær spiller folkemusik. Men ikke bare hvilken som helst folkemusik. De tre medlemmer så på hinanden, nikkede i uenighed, og begyndte at hidkalde safter og kræfter fra det grimme og det vulgære, fra døden og dens ofre, fra det pompøse til det grandiose og det poetiske og det nænsomme. Med deres usædvanlige besætning af violin, strengeinstrumenter af forskellig art, harmonika og drejelire træder de ud på dybt vand, for at finde den forsvundne akkord og de sandeste vers. Kragetærs musik vil få dem der synes at have svaret på det hele, til at være i tvivl om hvad man får, når man deler en citron på midten.

https://www.youtube.com/watch?v=iqdPpAzYqzo

https://www.youtube.com/watch?v=sOQXh6_8SdM

Bal-workshop med Kragetær

Kragetær tilbyder instruktion i både fællesdanse og pardanse; sædvanlige, elskværdige og brandvarme!, for både nybegyndere og øvede. Det eneste du skal medbringe, er dig selv, og lysten til at lære nye trin til lyden af traditionelle toner. Senere på aftenen byder Kragetær op til bal, hvor dine nyfundne dansebesværgelser kan få frit afløb.

Magic Sunday

Flere søndage om året holder Martin Seeberg en lille festival i Ballonparken i København, hvor spirende og etablerede musikere spiller på hatten og for den gode stemning. Det er den hyggeligste festival vi kender til, og da Martin foreslog at afholde Magic Sunday på Ild i Gilden, var vi meget stolte. Glæd jer således til et spændende buffetbord af musikalske lækkerbidder i år importeret fra både Finland og Portugal. Se herunder for de enkelte kunstnere.

PROGRAMMET
12:00-12:40 Camilla Lopez (DK)
12:45-13:15 Kasper Kam (FI)
13:20-14:00 Hugo Joao (PT)
14:05-14:35 Tanja Strøier Welan og Helle Eble Cleary (DK)
14:40-15:20 The Danish-Finnish Heart Connection (DK/FI)
15:25-15:55 Febbie Filucha & Santi Ibarretxe Primatal (DK/PT)
16:00-17:00 Mirakel (Marte Schau & Mikael Fleron) (DK)

Camilla Lopez

Camilla er en singer/songwriter, som ikke gør det store væsen af sig, men som altid kan mærkes helt ind i sjælen når hun - nærmest lidt sky - sidder i solen og spiller/synger i Christiania, en solskinsdag på strøget eller ud på de små timer omkring bålet. En sjæl der let blir overset, men som brænder sig helt ind og mærkes.

Kasper Kam

Kasper er en fin lille Alf fra Finland, der kommer og synger sange fra sit eget repertoire på finsk - med en arketypisk finsk mystisk karisma, så man på en måde alligevel forstår alt...

Hugo Joao

Hugo Joao De Oliveira er en ægte troubadour af hjerte og sjæl fra Portugal, som har levet af at spille på gaden rundt i Europa, men hovedsagligt i Lissabon. En Autentisk musiker som man bare må sætte sig ned og være tilstede med og nyde når man er så heldig at ha’ ham her i DK. Om sin musik skriver han selv: "Soul pilgrim it’s a project that travels around the blues, country, folk with some old and ghostly format, influenced by Bob Dylan etc... And some versions of Portuguese traditional songs with whistle on the back ground..."

Tanja Strøier Welan og Helle Eble Cleary

Tanja spiller harmonika og er vokset op med folkemusikken, som det bindende led, der bringer mennesker sammen, giver plads til følelser og laver en ordentlig fest. Helle spiller på tværfløjte, og er ligeledes flasket op med denne levende musik, sang og dans. De har spillet sammen i en lang årrække bl.a. i De trådløse norner. Her præsenterer de nye numre inspireret af den nordiske folkemusik, som de har den særlige kærlighed for. Måske der også bliver plads til en lille sang 😉

The Danish-Finnish Heart Connection

Et helt nyt projekt hvor to danske og to finske musikere har mødtes på kryds og tværs så forskellige steder som Borderland Festival og den legendariske Folklandia Festival i Finland. Musikken tager udgangspunkt i Martin Seebergs kompositioner på en lille Diatonisk Harmonika, som han forelskede sig i på et slot i Frankrig sidste sommer, og som har fulgt ham og kastet fine finurlige melodier af sig siden.

Febbie Filucha & Santi Ibarretxe Primatal

Febbie er en sangerinde som med underfundig karisma synger sange fra et autentisk og samfundskritisk sted, hvor man ikke er i tvivl om at her er en person der mærker sig selv og samfundet omkring sig. Hvor hendes særlige karisma kommer fra er man ikke i tvivl om, når man ved denne særlige lejlighed kan opleve hende optræde med sin far, Santi Primital fra Portugal.

Mirakel (Marte Schau & Mikael Fleron)

Som de første i Danmark vil Ild i Gilden opleve denne musikalske kærligheds-eksplosion. Duoen Mirakel er helt ny og alligevel gammel på samme tid. Mikael og Marte har længe spillet sammen som Megafon, men tiderne skifter og her er MIRAKEL.

I januar i år tog de afsted til de Kanariske vulkaner. Her opstod vidunderlig musik! Man kunne kalde det spirituel elektro folk. Få en mirakuløs kærlighedsbruser når Martes stemme og Mikaels saxofon flettes sammen med svævende atmosfærer og groovy beats. En begejstret publikum udtrykte det således: "The music of Marte and Mikael took me on a beautiful journey. It was magical, harmonious, simply divine. Strong and gentle as the same time. It felt like receiving a shower of love. I got really touched in my heart."

Martin Seebergs Loopmania

Som musikinstrument-samler gennem mange år, har multi-instrumentalist Martin Seeberg sat sig for nu at få luftet alle de instrumenter. Dogmet er at skabe smukke og eventyrlige lydlandskaber og sansepirrende musik der lægger op til dans, leg og forundring.

Med blot en looper, et par effektpedaler og (ca.) 40 instrumenter inviterer han med på en rejse som - måske - blir lidt ud over det sædvanlige.

Rumklang

Rumklang spejles i nuet!

Sangskriver Teis Thomsen slår den kreative tone an i det musikalske alias Rumklang, hvor ærlig og transparent lyrik får klang i akustiske instrumenter. Med erfaring fra mere end 150 livekoncerter er Teis Thomsen en scenevant singer-songwriter som også er undervejs med flere udgivelser.

Når sangenes fortællinger får liv under koncert med Rumklang, spejles energien i rummet og i dem som lytter. Der er derfor aldrig to koncerter, der klinger ens.

På Ild i Gilden '24 kommer Rumklang som kvintet og gæster Fortællerhulen. Markus Nederby (Banjo) og Rune Petersen (Bas) trækker på erfaringer fra blandt andet folk-bandet Laursen, mens Julius Pedersen (Guitar) og Carla Blay (Sang & Percussion) gennem flere år har jazz'et med den legendariske bassist Bo Stief.

Smag På Dig Selv

En trommeslager og to saxofonister. Så simpel er opskriften på et af nordens vildeste live-bands. Det smager af punk, det smager af jazz, også lidt af pop, hip-hop, afro-beat og måske noget 90’er-dance. Christianshavner-trioen Smag På Dig Selv er indbegrebet af instrumental eufori – farlig, fremadstormende, forførende og fri. De tre venner i Smag På Dig Selv slog deres saxofoner og trommer sammen i 2018 med en vision om at sparke folk ud på dansegulvet og skubbe til grænserne for den gængse koncertoplevelse og genreforståelse og har siden da huseret i den danske undergrund og efterladt scener, dansegulve og publikummer i sveddryppende ekstase.

Med blot en enkelt EP i bagagen har SPDS de seneste 5 år spillet utallige koncerter over hele landet samt i Rusland og har etableret sig som et balstyrisk live-fænomen i mange undergrundsmiljøer. Foruden deres utrættelige techno-inspirerede energi, har de gjort sig bemærket med brugen af alt fra nordisk strubesang, digtoplæsninger og industrielle rekvisitter på scenen. Anmeldere på årets Roskilde Festival havde aldrig hørt noget lignende, og Politikens anmelder var efterladt i chok efter trioens koncert på Huset under Copenhagen Jazz Festival. Hvornår har du sidst headbanget til en jazzkoncert?

SPDS består af:

https://www.youtube.com/@smagpaadigselv/videos

Tobias Elof og Mathæus Bech

Tobias Elof er en internationalt anerkendt ukulelespiller, der som den første musiker i verden tog en universitetsuddannelse med ʻukulele som sit hovedinstrument. Han har dertil boet og taget lektioner på Hawaiʻi (ukulelens oprindelsesland) og i Canada, hvor Elof blev undervist af nogle af verdens mest berømte ukulelemestre, såsom den meget anerkendte James Hill, Kimo Hussey og Byron Yasui. Elof er, med sin nordiske lyd, især berømt for at tage instrumentet i nye retninger. Med sig har han den anerkendte kontrabassist Mathæus Bech.

https://tobiaselof.com/

Twang

I 2018 hørte Ild i Gilden sidst Twang i fortællerhulens intime omgivelser. Koncerten er fyldt med humor og varme, når de tre musikere går på scenen og samles om deres fælles mikrofon. Twangs besætning med bas, violin og banjo er traditionel, men trioen er konstant i gang med at forny og nyskabe den amerikanske folkemusik. Twang er kendt for deres nærvær, ærlighed og tætte samspil med publikum og hinanden. Med musikalsk overskud, historier, anekdoter og drillerier binder trioen sangene sammen til en levende koncertoplevelse. It don't mean a thang if it ain't got that Twang!

https://www.twang.dk/

https://www.youtube.com/@twangtrio/videos

Le Winston Band

Winston Band er en unik Montreal-gruppe, der blander sine fransk-canadiske rødder med zydeco og Cajun-musik. Siden 2012 har Winston-truppen været overalt og spredt sin livsglæde gennem en lyd, der fusionerer den rige Louisiana-musiktradition med sin egen Montreal-identitet.

Inspireret af musik fra det fransktalende Amerika fusionerer gruppen på naturlig vis kulturer og epoker for at skabe en dobbelt "original" lyd, både orienteret mod de rødder, den har valgt, og mod en national scene, hvor den står. Deres repertoire svinger mellem egne kompositioner og traditionelle stykker fra Louisiana, Quebec og andre steder. Harmonikaens kraftfulde lyd, understøttet af en typisk nutidig zydeco-formation, elektrificerer publikum og sikrer en dansende, varm og festlig atmosfære.

Til dato har gruppen spillet mere end 600 shows og er nået ud til alle fire hjørner af Canada og forbi Frankrig, Belgien, Schweiz, Holland og USA.

https://www.lewinstonband.com/

https://www.youtube.com/@LeWinstonBandqc/videos