Aktiviteter

På denne side kan du læse om de programsatte aktiviteter. Der vil senere blive adgang til materialet til de forskellige workshops, hvis man evt. vil forberede sig hjemmefra.

Til festivalen håber vi dog også at folk vil medbringe deres instrumenter og sangstemmer og dele folkemusikken i fællessang og samspil imellem koncerterne og hele natten lang.

Aktiviteterne er delt op i koncerter, fortællinger, samt workshops og udstillinger.

Koncerter

B-siden

B-siden er en Roskilde-baseret kvartet, som spiller dansk musik med glade, gennemtænkte og kreative tekster. På scenen sammen skaber de fire gutter en hyggelig atmosfære, som spiller sammen med tilskueren og opfordrer til improvisation.

Når B-siden folder sine sensommer-toner ud, forfalder man straks til længslen efter nyslået græs og myggestik. De fire herrer skaber med deres lyrik en spøjs, men naturlig, jordnær pendant til virkeligheden.

https://www.youtube.com/watch?v=GqSUFyE8Ru4
https://facebook.com/bsiden/


Embla Johanne Hansen

Embla leverer en helt unik optræden, hvor poesien kombineres med en dygtig og alsidig pianist, der laver lydlandskaber bag hendes ord samt solistisk improvisation mellem oplæsningerne. Hun er kun 20 år gammel, men har allerede gået på forfatterskole i 3 år, er blevet udgivet i to antologier og har flere gange optrådt med poetryslam og spokenword i samarbejde med professionelle musikere. Til Ild i Gilden vil Embla levere melankolsk poesi over mange af livets emner, krydret med humor og klaver.


Jeppe Skov

Efter masser af koncerter på bl.a. nogle af landets største scener, er han klar til at indtage Ild i Gilden med en utrolig spilleglæde og et stort nærvær. Soloprojektet ’Jeppe Skov’ (DK) formår at bruge hele spektret i lydbilledet af sine guitarer og karakteristiske vokal. Det alternative folk-udtryk varierer fra melankoli og længsel til mere popfængende melodier. Med sin minimalistiske stil, sit høje humør og varme personlighed, skaber han et intimt udtryk til publikum, samtidig med at musikken kan være storslået. Flere af hans sange er blevet anbefalet af KarriereKanonen og efterfølgende spillet på flere radiostationer i Tyskland.

https://www.youtube.com/watch?v=5SquGdBCrLM
https://facebook.com/jeppeskov.music/


Jyderup Højskole

Med udgangspunkt i lysten til at skrive og skabe præsenterer Jyderup Højskoles sangskriver-linje en perlerække af spirende musiske talenter. Der udforskes hvordan sange, musik og kreativitet har en forunderlig evne til gøre tilværelsen lidt større end en almindelig dag måske normalt føles. I dette forunderlige rum er der plads til både fejltrin og store ord, finurligheder og banaliteter.


Morten Vestergaard

Morten Vestergaard spiller til dagligt på gaden. Sangene henter inspiration fra blues, reggae, country, traditionel amerikansk og keltisk musik, samt kontemporære folk-artister


The Oak Folks

Sophia Nohr blev landskendt i 2015, da hun stillede op i DR’s talentshow X Factor, med sine særprægede performances og dragende personlighed i programmets liveshows. Til Ild i Gilden kan du opleve Sophia i en ny konstellation, der går i en væsentligt mere folket retning.

The Oak Folks er et nyudklækket bluegrassband der har rødder i den nordiske fortolkning af folk, med toner af blues og melankoli. Omdrejningspunktet er den organiske lyd af de akustiske instrumenter samt Sophia Nohrs længselsfulde og detaljerede klang. Glæd dig til The Oak Folks!

https://www.youtube.com/watch?v=AFJr2yU8NfA


ROD

Hvert år mødes unge 15-25årige folkemusikere til et stort stævne hvor passionen deles. Vi har været så heldige at få en mindre gruppe af disse musikere til at præsentere noget af musikken her på festivalen.

Det skal nævnes at en stor del af inspirationen til Ild i Gilden kommer fra nostalgien fra dengang en af festivalens arrangører, Mark, var ung nok til at deltage i ROD. Vi byder derfor velkommen til både koncerten og ånden som ROD-musikerne bringer med til Ild i Gilden.

http://rodfolk.dk/2017/


Sherzandum

Sherzandum leverer energirige og følelsesrige dansefester direkte til publikum. Dette 7-mands band spiller klezmer med sprælske toner fra Balkan og jazzmusik. Med præcise breaks, swing-rytmer og messingblæsernes riffs er denne oplevelse en blanding af big band og World music. I 2014 vandt de prisen som Årets Nye Talent i DMA Folk og har for nylig udgivet deres første album "Yatzy!". Glæd jer til et brag af en fest.

http://sherzandum.dk/
https://www.youtube.com/watch?v=dlllMIlieHg


Workers in Songs

Workers in Songs er et dansk folk‘n’country-band grundlagt tilbage i 2010. Det musikalske univers er udpræget amerikansk, hvor akustiske guitarer, whiskers, lidt slideguitar og bas klæder sangene så smagfuldt på, at man næsten tror Krogh, når han synger at Mi amor went to Calico. Krogh synger simpelthen, så man tror på ham – og bandets underspillede stilsikkerhed er en fornøjelse som vi glæder os til at dele med resten af festivalen.

http://workersinsongs.com/


Fortællinger

Annemarie Krarup

Kendt talent fra Roskilde fortællerlaug som vil berige os med skamløse historier trukket ud af gamle fortælleres værker. I får her den luksus at snuse til en kommende bog, der i dette år udgives med genfortællinger af historier indsamlet af danske Evald Tang Kristensen.

Annemarie Krarup har også et sæt af velvalgte fortællinger til søndag morgens brunch.

http://www.annemariekrarup.dk/


Roskilde fortællerlaug 1 og 2

Per Hammerich, Iben Palm og Magda Nielsen vil på skift underholde med et bredt udvalg af fortællinger.

Per Hammerich er uddannet skuespiller i DATS regi. Han har stort set fortalt historier hele sit liv, men koncentrerer sig lige nu om forestillingen "I selskab med H. C. Andersen og Co." som han vil give en smagsprøve på her på festivalen.

Når moster Iben fortæller, åbner hun en sand skattekiste af historier og lader virkeligheden dugge til bag ruderne. Fra historiernes magiske univers fylder hun rummet med alskens sjove væsener, tungnemme trolde, vilde hvinende hekse og alt det man ikke tør drømme om ...

Magda Nielsen leverer gode, livsbekræftende og finurlige historier, serveret med jysk lune, et glimt i øjet og altid med en dybere mening.

http://www.roskildefortaellerlaug.dk/


Kaoskomplottet

Når improgruppen Kaoskomplottet indtager scenen ved man aldrig hvad der kommer til at ske. Det er publikums vanvittige bidrag og spillernes forskruede hjerner som sætter den usikre kurs, når gruppen gennem en lang række hårdrejsende og halsbrækkende teatersportsdiscipliner desperat forsøger at underholde publikum. Og indtil videre er det faktisk lykkedes. Utroligt nok.

Tag chancen og se om ikke også DU får et godt grin når Kaoskomplottet slår sig løs.


Workshops og udstillinger

Boda Polska

Da festivalen tiltrækker en række folkemusikere og folkedansere, vil der dette første år grundlægges tradition for at vi opøver en musiktype med tilhørende dans. I år byder vi således alle instrumenter velkommen til at lære nogle melodier af Boda Polskaen fredag aften og lørdag formiddag. Ligeledes vil der lørdag formiddag være mulighed for at lære dansetrinene til denne stilart.

Lørdag aften vil vi således byde til bal med Boda Polska spillet og danset af festivalens deltagere. Så husk dit instrument eller dine dansesko eller begge dele.

Workshoppen er arrangeret af Kjeld Sørensen. Kjeld spiller i Roskilde Spillemandslaug, og kom første gang til Boda i 1976. Siden 2010 har han optaget videoer af Boda Spelmanslag, og har brugt videoerne til at lære buestrøgene på violin til Boda Polska.

Musikudøvende festivaldeltagere opfordres til at prøve kræfter med de 3 første melodier inden festivalen går i gang:

En kort beskrivelse af dansetrinene kan findes her.

Har man spørgsmål vedr. musikstil, dansetrin, eller workshoppen generelt, kan man skrive direkte til Kjeld (oz8aek@gmail.com), eller melde sig ind i Facebook-gruppen Boda Polska.


Drukviser

Efter en omgang lummer historiefortælling, vil vi fredag aften byde på en drukvise-workshop med Christian Colberg. Han vil med sit instrumentale multitalent og sang føre jer igennem et nøje udvalgt sortiment af underholdende sange.


SamtaleSalonen

Kan du huske din sidste gode samtale? Der hvor tid og sted nærmest på magisk vis forsvandt? Denne oplevelse vil vi skabe sammen til SamtaleSalonen. Salonen er et arrangement hvor en samtalevært præsenterer et tema og herefter blander og leder deltagerne igennem forskellige øvelser, så de tilsammen kan fokusere på at være i den gode samtale.

Urt Willemoes er en del af frivillig-initiativet Samtalefabrikken, som er en græsrodsbevægelse for udforskning og forbedring af samtalekulturen i det globale samfund. Han har i flere år nørdet samtaler og den magi der findes i den gode samtale, og ønsker at hjælpe andre mennesker med lettere at opnå sådanne samtaler, i oprør mod small-talk-tyranniet og epidemien af social isolation i byerne.


Skulptur: "Anneliden" af Anna Fomsgaard

Leddyr og ledorme er organismer der består af flere segmenter, som er ensformige i deres udtryk og individuelt kan husere organer som gør hvert segment uafhængigt og levedygtigt. De er adapteret til enormt diverse leveområder fra saltvand og ferskvand til landjorden og endda inden i vores kroppe. Anna Fomsgaard studerer biologi, hvor hun henter inspiration til sine værker fra laboratorie- og feltarbejde. Værkerne afspejler hendes forkærlighed for mutanter, parasitter og insekter. Hun har udstillet illustrationer, skulpturer og installationer, og vil for første gang, på Ild i Gilden, eksperimentere med hvad hun kalder ”subopmærksomt” performance i forbindelse med hendes skulptur Anneliden der leder tankerne hen på masseproduktion fra menneskets såvel som leddyrenes verden. Hvis en ledorm skæres midtover kan den halvdel hvorpå hovedet sidder og de dertilhørende segmenter overleve, og regenerere sig selv. Find Anna på festivalen. Det levende segment i Anneliden. En del af masseproduktionen.

http://afomsgaard.dk/


Yoga

Lørdag morgen byder festivalen på yoga for alle. Hvad enten man har overnattet på teltpladsen og har brug for at få rettet ryggen ud eller man bare gerne mentalt vil forberede sig på vores overvældende program. Medbring gerne selv måtte eller liggeunderlag, hvis dette ønskes.